Crowdfunding

Crowdfunding är det nya svarta

 

Att via en nättjänst vända sig direkt till publiken för att få ekonomiskt stöd, fungerar som såväl finansiering som marknadsföring. I många länder är det stort och i Sverige är det på gång.

Uppfinnare, journalister och teaterproducenter gör det. Samt filmare som vi. När vi väl skrivit manus till Speldjävlarna, ville vi undvika en långdragen finansieringsprocess. Så vi spelade in filmen med hjälp av våra egna resurser och kontakter i branschen. Men allting har sin gräns; nu behöver vi hjälp för att kunna klippa filmen klar i rimlig tid. Och vi vill pröva ett nytt sätt att arbeta med finansiering, för det här kommer att växa i framtiden. Det är inte fråga om några stora pengar än så länge här i Sverige. Speldjävlarna är ett sidoprojekt för oss men ett viktigt sådant, ett hjärtebarn kan man säga. Vi vill ha ihop så att vi kan slutföra projektet och nå ut till en publik. Vi vill att du ska få se filmen. Det är därför vi gör den.

 

Crowdfunding är ett sätt att skapa och fördela kulturanslag enligt publikens önskningar.

Om blott några veckor startar vi en kampanj på crowdfundingsajten

Gå in där (klicka på loggan) och ge oss ditt stöd. Många bäckar små...

Belöningar för dig som stöder Speldjävlarna, beroende på stödnivå:

  • ditt namn i eftertexterna
  • sitt med i klipprummet
  • tillgång till en sida där du kan se filmen växa fram scen för scen
  • få filmen som dvd eller fil
  • bli hedersgäst på vår premiärfest

 

Så här fungerar det

Finansieringen i Crowdculture är en kombination av crowdfunding och offentliga bidrag. Det är ett sätt för dig att i någon mån fördela kulturstödet efter hur du vill ha det.

 

Varje projekt bestämmer en summa som det vill försöka få ihop på ett visst antal månader. Om det lyckas betalas pengarna ut till projektet, om inte får projektet ingenting.

Du som vill vara med och stödja Speldjävlarna kan antingen bli så kallad månadsstödjare eller ge enskilda donationer. Ett månadsstöd är egentligen också en engångssumma men den slås ut på antalet månader kampanjen pågår. I proportion till summan utgår också ett stöd från någon av de landsting som satsat pengar i Crowdculture, i vårt fall Västra Götalandsregionen. Som månadsstödjare kan du när som helst flytta din insats till något annat projekt. Om det projekt du stöder inte lyckas nå full finansiering går ditt stöd över till något annat projekt som du kan välja. Om du givit en enskild donation betalas den tillbaka till dig om inte projektet slulle nå målet.

Att bli månadsstödjare kräver att du registrerar en användarprofil men det tar bara någon minut och du kan använda ett smeknamn om du vill. Som donator kan du vara helt anonym.