Lite fakta

Produktionsfakta

Filmens titel: Speldjävlarna Spellängd: cirka 60 minuter Footage: DSLR 1920x1080 Ljudformat: wav 48Hz Redigeringscodec: Prores 422 HQ Inspelningsår: 2013-14 Inspelningsplats: regissörens hem Beräknad premiär: oktober 2015 Beräknad visning: filmfestivaler, TV, distribution via nätsajter som Pirate Bay Regi: Janne Ahnberg Manus: Janne Ahnberg, Nike Fritz, Bruno Bran, Hasse Thorén och Lena Åkerstedt Skådespelare: Lena Åkerstedt, Dan Nerenius, Hasse Thorén och Nike Fritz Foto: Fredrik Mattsson, Linda Västrik Ljud: Sigge Fabiansson, Jonas Söderström Musik: Robin Jerabek

Kärntruppen

Lena Åkerstedt – som varit med och skrivit manus och som spelar Sarah – fick sin grundskolning på Folkteatern i Göteborg och vida- reutbildade sig hos bland andra Ellen Bergman. Har arbetat i frigruppsvärlden i många år och

har haft roller som kvinnan i monologen ”Funderingar kring en mördares moral” och mamma Eva i ”Familjen Bra” av Joakim Pirinen. Hon har också medverkat i flera TV-produktioner.

Hasse Thorén – som är en av manusförfattarrna och som spelar Claes – började spela amatörteater i mitten av 80- talet. I slutet av åttiotalet medverkade han i inspelningen av Jannes debutfilm ”Domino”. Privat har han ett stort kulturintresse och till vardags jobbar han som elektronikingenjör. En naturbegåvning.

Fredrik Mattson – foto – ut-

bildad på Katrinebergs folkhög-

skola och Högskolan på Got-

land. Som fotograf, klippare och

manusförfattare har han jobbat

med musikvideor samt doku-

mentär-, informations- och reklamfilm under de senaste tio åren. Han har erfarenhet av filminspelningar i flera länder, bland annat i Kamerun och Skottland. Besök hans sida Kontraband Film.

Sigge Fabiansson – ljud – studerade filmproduktion vid Katrinebergs folkhögskola medan han deltog i Speldjävlarna. Under studietidenvar han också fotograf i flera andra filmproduktioner. Numera är han delägare i produktionsbolaget Melonia Film. Han har också erfarenhet från föreningslivet inom teater, foto och film.

Janne Ahnberg – manus/pro- duktion/regi/klippning – driver

sedan 1995 produktionsbola-

get TimeCode Film & Media

AB. Han har specialiserat sig på

dramat för att väcka diskussion

i existentiella frågor. Flera av hans filmer har prisbelönats och/eller visats i SVT, exempelvis ”Var ska jag ligga sen?”, ett drama om vårdetik baserat på texter ur den svenska lyriken och dokumentären “Leva tills man dör, 15 dagar i livets slutskede”.

Robin Jerabek – musik – skrev sitt första symfoniska stycke, framfört av Örebro symfoni-orkester, när han var femton. Han studerade sedan klassiskt piano i USA, utbildade sig till civilingenjör i Sverige och arbetade som sådan under flera år. Men han återvände till musiken och gör nu musik för film och TV-produktioner. Besök hans sida "Jerabek".

Nike Fritz – som är en av manus-författarna och som spelar Åsa – utbildade sig till filmarbetare vid Katrinebergs folkhögskola och till manusförfattare vid Broby Grafiska i Sunne. Hon har arbetat med fria teatergrupper sedan tonåren och därefter även som producent, dramapedagog och manuslärare. Hon hade en roll i långfilmen "Eddie och Mischa" av Baker Karim.

Dan Nerenius – som spelar Lasse – är utbildad vid Scenskolan och Filmhögskolan i Göteborg. Han har haft engagemang på ett tjugotal teatrar, exempelvis Göteborgs och Stockholms stadsteatrar samt Riksteatern, har arbetat med regissörer som Johan Bergenstråhle och Göran Stangertz och haft roller i tre långfilmer och 17 TV-produktioner.

Linda Västrik – foto – utbildade sig vid bland annat International Center of Photography i New York och Dramatiska Institutet i Stockholm. I oktober 2013 hade hon världspremiär för sin guldbagenominerade do-

kumentärfilm “De dansande andarnas skog”, som är inspelad i Kongo. Hon ligger också bakom den kritikerhyllade dokumentären “Pappa och jag” samt den animerade filmen “Fjärde dagen över tiden”. Besök Lindas sida.

Jonas Söderström – ljud och

foto – kom med i teamet i egen-

skap av stillbildsfotograf för att

dokumentera arbetet. Han visade

sig snabbt läraktig och tekniskt

driven och har därför också fått

ta över såväl filmfotot som ljudet när de ordinarie haft förhinder. Det har han skött ytterst förtjänstfullt.

 

Bruno Bran – originalidé, manus och scripta – har spelat inom fria teatergrupper på 60- och 70-ta- len, rest med Riksteatern i början av 70-talet och skrivit en pjäs för radioteatern 1974. Från 70-talets

slut och framåt har han skrivit och sjungit revyvisor och spelat i revyer, parallelt med att han jobbat som metallarbetare fram till pensionen 2007.

Nisse Kassler – huskatt – har deltagit i utkanten av varenda inspelning, utan att någonsin synas på film eller anförtros någon syssla. Men som han varit så trogen teamet, förtjänar han en plats i framställningen ändå. Duktig jägare, född på bondgård och vid tolv veckors ålder adopterad av regissörens familj.